torstai 10. elokuuta 2017

Tulevaisuus, onko sitä?

Viisaat miehet kertovat Ylen artikkelissa, miten asiat tulevat olemaan ja miten sitä kehitystä heidän mielestään vielä pitäisi parantaa. Pähkinänkuoressa he sanovat, että suuri joukko ihmisten töitä siirtyy koneille, kaupan kassat mukaanlukien, ja uudet työpaikat syntyvät aloille, jotka tarvitsevat jotain aivan muuta kuin tavallisia kaupan kassoja ja suorittavan työn tekijöitä. Sen jälkeen he kertovat, kuinka työmarkkinajärjestöjä ja työsopimuslakeja ei pitäisi enää nykymaailmassa ollakaan. Vanhanaikaisia nekin. Sosiaaliturvaakin on liikaa, palkat on saatava alas.

Niin no. Työpaikat häviävät, mutta ihmisillä ei saa olla suojarakennetta. Nämä talousviisaat siis käytännössä haluavat jotain Vihan hedelmät -tyyppistä skenaariota: niin paljon epätoivoisia työtä haluavia ihmisiä, että työnantajat voivat käytännössä kohdella heitä miten vain.

Minua väsyttää. Sekin, että on niin paljon suomalaisia, joiden mielestä kaikki tuo olisi hyvä idea. Heitä tuntuu olevan varsinkin niiden joukossa, joilla on hieno asiantuntija-ammatti ja/tai menestyvä yritys alalla, jolla on tulevaisuudennäkymiä. Näitä parempia ihmisiä siis.

Mitä tehdään kaikille niille (meille), jotka eivät kykene "uusien alojen" töihin tai joille sellaisia ei riitä? Kootaan leireihin? 

Mutta toisaalta. Vähän aikaa sitten luin artikkelin, jossa sanottiin, että on naurettavan lyhytnäköistä murehtia sitä, että automaatio vie työpaikat, kun pikemminkin pitäisi murehtia sitä, että ihmiskunta tuhoaa itse itseään pilaamalla ilmaston. Sepä helpottavaa. Big picture.

Ei kommentteja: