maanantai 26. joulukuuta 2016

Tapani tulette tuntemaan

Luulin nuorena, että tapaninpäivän englanninkielinen nimi Boxing day viittasi nyrkkeilyyn. Olisihan se sikäli loogista, että joulunpyhinä perheriidat saattavat kärjistyä, ja niitä sitten nyrkein ratkotaan. Aikuisiällä viisastuin: kuulemma kyse oli englantilaisesta (ehkä myös yleiseurooppalaisesta) tavasta antaa palvelusväelle jonkinlainen lahjalaatikko joulun kunniaksi ja kiitokseksi vuoden työstä. Saarivaltakunnassa tapaninpäivänä järjestetään perinteisesti ketunmetsästyksiä, koska pyhä Stefanus on hevosten suojeluspyhimys.

Minä vietin päivää käymällä salilla heivaamassa rautaa. Siellä oli helkkaristi väkeä siihen nähden, että on pyhäpäivä kumminkin! Heti ovat ihmiset tulleet synnintuntoon jouluaaton ja -päivän syömingeistä. Salin jälkeen menin avantosaunaan. Väenpaljoutta sielläkin, mutta jäisen järviveden ja sata-asteisen saunan yhdistelmä oli jälleen autuaallisen rentouttava.

***

Luulen päättäneeni osallistua tammikuun vegaanihaasteeseen. Puoliso suhtautuu epäillen - hän uskoo siitä tulevan hankalaa, koska emme ole aikaisemmin lainkaan vältelleet maitotuotteita saati munia. Mutta kokeilen. Sikäli kun mitään suuria mullistuksia ei elämään tammikuuksi tunge, aion myös onnistua. Olen jo ottanut hiirenaskelen ja jättänyt kahvimaidon pois. Pidän mustasta kahvista enemmän kuin soijamaitokahvista.

Täytyisi varmaan myös tehdä vakaa uuden vuoden päätös ja lopettaa kynsien pureskelu...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Himskatti, mä luulin tän postauksen lukemiseen asti, että boxing day viittaa nyrkkeilyyn. No, oppia ikä kaikki :)