tiistai 22. marraskuuta 2016

Älä jatka ketjua

Olen aiemminkin meuhkannut siitä, miten työttömiin liitetään mediassa lähes automaattisesti sanat "kotisohvalla makailu". Jatkuvasti, edelleen, aina ja iankaikkisesti, aamen. Mitä sana "työtön" kenenkin mielestä sisältää ja implikoi? YLEn työttömyyden käsitteestä kertovassa jutussa ääneen pääsee peräti Kouvolan seudun työttömät ry:n projektipäällikkö, jolta seuraava suora lainaus:
– Työttömyys tuo pelkästään huonoa ihmiselle. Arkipäivän touhut taantuvat. Kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen ei viedä roskista eikä pedata sänkyä. Samalla tulevat ulosottojutut ja yksinäisyys, erakoituminen. 
Älkää nyt helvetti viitsikö ampua omaan jalkaanne tällä tavalla, esittämällä asiat huolimattomasti. Jos projektipäällikkö tarkoittikin, että tällainen mielikuva "kansalla" - oletettavasti siis työssäkäyvillä - on työttömistä, niin miksi asia pitää esittää jutussa näin? Välittömästihän kaikki työttömät tulkitsevat yllämainitun niin, että projektipäällikkö itse ajattelee näin, pitää sitä totuutena. Niin minäkin sen aamulla puoliunessa ensin luin.

Voi olla, että ne, joilla ei lähivuosilta ole omaa kokemusta työttömänä olosta, näkevät työttömyyden juuri tuollaisena. Että jos muutamakin kuukausi kuluu ilman työelämän tiukkoja rajoja ja raameja, niin ihminen taantuu, raha-asioiden hallinta romahtaa hetkessä, roskia ei viitsitä viedä eikä ihmisiä tavata. Laiskat työttömät, heti menettävät elämänsä hallinnan, jos niitä ei pidetä kurissa pakkokeinoin. Tähän väliin sopivat sitten nämä kuntouttavat työtoiminnat ja muut. Opetetaan työttömät taas nousemaan aamulla sängystä, käymään suihkussa ja puristamaan kättä reippaasti! Jes!

Projektipäällikön siteeraamisen jälkeinen kappale YLEn jutussa alkaa: "Ylen aiemmassa jutussa työttömät kertoivat, ettei työttömyys johdu heidän mielestään laiskuudesta." Korostus minun. Koska sanoilla on voima ja valta, vaikka mitä mäkättäisitte, niin en kaipaisi yhtään enempää vahvistusta sille työssäkäyvän eliitin näkemykselle, että heidän onnistumisensa johtuu heidän ylivertaisista ominaisuuksistaan ja työttömät saavat syyttää itseään siitä, että eivät kelpaa.

Että jos ihan tarkoituksella unohdettaisiin se mielikuva, että työtön makailee sohvalla eikä viitsi viedä roskia. Aina, kun se tulee mieleen, sen yli voi sotata mustalla mentaalisella tussilla. Ja sen jälkeen korjata itseään: työtön on ihminen, joka ei käy palkkatyössä. Se riittää. Sanan ei tarvitse sisältää mitään muuta.

 

 

Ei kommentteja: