perjantai 9. syyskuuta 2016

Velvoitteet

Kävin tilaisuudessa, jossa kerrottiin kouluttautumisen mahdollisuuksista. Mitä sieltä jäi käteen? Ensimmäinen muistista esiin kääntyvä kortti on se, että HYVÄ TYYPPI pitää olla, yritykset haluavat hyviä tyyppejä. Minua väsyttää tuo termi aivan helvetisti. Kaipaan aikakonematkaa aikaan, jolloin riitti, että tekee työnsä tunnollisesti ja hyvin, eikä tarvinnut olla mikään tyyppi. Minä olen keskivertotyyppi, minussa ei ole mitään mainittavaa, en ole erityisen positiivinen, mutta en ole laisinkaan hankala työtoveri, päin vastoin. Mutta työtä en vain saa. Jos joku sen aikakonematkan järjestäisi, niin mielelläni matkaisin myös ajanjaksoon, jolloin töitä saadakseen ei tarvinnut pelata mitään ihmeempiä pelejä eikä tehdä itsestään vetäviä videoita. Minulle on kerrottu, että sellainenkin aika oli, jolloin ihan tavallisesti hakemalla sai töitä.

***

On päiviä ja päiviä. Minulla on paljon hyviä päiviäkin, tai sanotaan nyt että kelvollisia. Sellaisia, että asiat rullaavat, saan jotain aikaan, tunnen ajoittain jopa tyytyväisyyttä ja iloa parin sekunnin ajan, tai jopa minuuttien ajan. Sellaisina päivinä tuntuu, että eihän tässä mitään. Että uudet laskut ovat epätodennäköisiä, jopa mahdottomia.

Ja sitten on sellaisia päiviä kuin tänään.

Nyt pitäisi tehdä periaatepäätös ja pysyä poissa internetistä, kunnes olotila on taas vakaampi. Otan nimittäin kaiken, aivan kaiken, henkilökohtaisesti tällaisina päivinä. Ahdistus istahtaa niskaani, kun luen artikkeleja työttömien saamattomuudesta ja työhaluttomuudesta, suomalaisten huonoista käytöstavoista ja lihavuudesta sekä uusista keinoista saada väkisin väännettyä maahamme halpatyötä tekevä kansanosa, jonka tulee vain tyytyä osaansa näinä vaikeina aikoina. Jokainen kommenttiketju saa minut tutkiskelemaan loputtomasti itseäni. Olenko sittenkin vain yksinkertaisesti niin huono, että en kelpaa mihinkään työhön? Olenko osaltani jättänyt tervehtimättä, hymyilemättä, pyytämättä anteeksi toisen tönäisemistä bussissa? Onko minussa tarpeeksi positiivisia ominaisuuksia kattamaan kaiken epäkelpouteni, jotta olisin oikeutettu elämään tässä maailmassa?

Olen jälleen kerran lopettanut kaiken alkoholin nauttimisen, jotta mieliala olisi vakaampi. Mutta tänään olisi päivä, jolloin tekee suunnattomasti mieli vetää pää täyteen. Koska en voi sitä tehdä, iltani menee todennäköisesti syöpötellessä.

Ei kommentteja: