torstai 15. syyskuuta 2016

Sanat

Näinä päivinä sitä vaan sappi kiehahtelee. Heti aamusta taas luin noin miljoonatta elämäni aikana näkemääni avautumista siitä, että sana neekeri on avautujan lapsuudessa ollut täysin neutraali, koulussakin käytetty sana, joten tietenkin avautuja on tottunut sitä käyttämään. Ja pitäisi siis saada käyttää edelleen, eikä siihen ole kenelläkään nokan koputtamista. Avautujan mielestä.

Mutku mutku. Sanojen merkitykset ne muuttuvat, usein latautuvat, joskus lataus purkautuukin aikojen saatossa. Haluaisin kysyä näiltä avautujilta, käyttävätkö he avoimesti keskustelussa kehitysvammaisista sellaisia termejä kuin idiootti, imbesilli tai debiili. Tai kutsuvatko vanhainkoteja ja hoitokoteja vaivaistaloiksi? Asunnottomia, toisten nurkissa asuvia ihmisiä loisiksi? Nämä kaikki ovat aikanaan olleet täysin yleisesti hyväksyttyjä termejä.

En oikeasti uskalla pahemmin neekeri-sanasta meuhkaaville mennä puhumaan, ainakaan netissä. Olen nössö. Mutta myöskin: eivät he halua kuulla vastaväitteitä, he haluavat pitää kantansa ja kuulla vain itseään tukevat argumentit.

Ei kommentteja: